Karcagi Balázs - Szociális lakások - kx2

A választott telek önkormányzati tulajdonú. A rajta álló iskola épületet évek óta nem használják. Rossz állapota és építészeti minősége miatt bontásra ítélték. A terület további sorsa még bizonytalan. A tömb régi "gangos" beépítését a keretes beépítés csak helyenként, esetlenül váltotta fel a '60-as években. Nemrég pedig a tömb közepére került egy újépítésű lakóblokk a környező telkeket igencsak beszorítva. Ebben a helyzetben ez a telek fontos pozícióba kerül a tömb további sorsát illetően. A telek eladása mellett egy alternatíva lehet az önkormányzat számára szociális lakások, illetve közösségi terek létrehozása is.

A javasolt beépítés két ütemben készül el. Az ütemezés előnyei: az első ütemben csak a saját telek beépítése történik. Az I. ÜTEMben elkészül a közösségi tér. A garázs kihasználtsága felmérhető, a II. ÜTEM akár garázs (és pinceszint) létesítése nélkül építhető. A variábilis lakáskiosztás révén a II. ÜTEM lakásszámai (garzon, egy szobás, két szobás) az I. ÜTEM tanulságai alapján módosíthatóak.
I. ÜTEM: az Önkormányzati tulajdonú telken elkészül a 2 lépcsőház, 20 lakás (8db garzon, 8db 1 szobás és 4db 2 szobás), valamint az önkormányzati tulajdonú és fenntartású közösségi tér.
II. ÜTEM: beépítési javaslat a szomszéd telek igénybevételével, az épület struktúrájának folytatásával. Célja a tömb rehabilitációjának elősegítése.

Az épület tömege egyszerű: a lakóegység zárt tömbjén kívül a két különálló lépcsőház hasábja jelenik meg. Ennek előnye, hogy sem akusztikai dilatációt, sem hőszigetelést nem igényelnek. A homlokzat burkolata hőszigetelő rendszerű vakolat, végig egy síkban tartott. Az utcai homlokzat játékosságát a 3 féle lakás szintenként eltérő elhelyezéséből adódó nyíláskiosztása adja. Míg az udvar felől a folyosó és az épület között „lebegő” zárt erkély dobozai jelennek meg.

Az épület földszintjén önkormányzati tulajdonú közösségi tér kap helyet. Ez a tér kettéosztható, két külön bejárattal külön-külön és egyben is használható. Tároló helyiségek és két kis öltöző kapcsolódik hozzá. A földszinten kap még helyet a kerékpár- és a kukatároló, továbbá a ház saját mosodája is. A következő négy emeleten helyezkednek el a lakások. Ezekből három féle méretű kerül kialakításra: garzon, 1 szobás és 2 szobás. A lakások és a függőfolyosó között helyezkedik el egy polikarbonát burkolatú zárterkély, ami egy az előszobát helyettesítő puffer térként funkcionál. Az udvar felé eső fala teljesen eltolható, így jó idő esetén használható erkélyként is. A lakásoknál a minél kisebb, ugyanakkor élhető alaprajz megteremtése volt a cél. Ennek egyik legfőbb eszköze mind a három lakástípusnál, a konyha és a nappali összenyithatósága. Ezáltal a kis lakások is kapnak egy viszonylag nagyobb méretű teret, ami a zárt (nyitható) erkélyen keresztül az udvarhoz is kapcsolódik.

Helyszín: Budapest, III. Szőlő utca


Komplex tervezés 2 hagyományos képzés 2011 2 
Építész konzulens: Dankó Zsófia
Statikus konzulens: L. Nagy Zsuzsanna
Épszerk konzulens: Kuntner Ferenc
Gépész konzulens: Egri István
Kivitel konzulens: Szőnyi László

tabló 1 tabló 2

Nincsenek megjegyzések: