Varga Éva - Kavicsos-tó, lakóegyüttes - kx1

A terv Szigetszentmiklós egy problémás területére keresi a választ, amely jelenleg méltatlan állapotban van és fejlesztésre szorul. A helyszín egy régi kavicsbánya maradékaként létrejött horgásztó-rendszer, amit leromlott állapotú, illegálisan telepített hétvégi házak öveznek. A Kavicsos-tó báját azonban pont a spontaneitás adja, amit érdemes megőrizni, azonban mesterségesen generálni a giccs kategóriájába tartozna és értelmetlen lenne. Így adódott, hogy a konkrét tervezési helyszínen teljesen másnak kell történnie, mint a tó többi részén, a megoldás azonban nem nyomhatja el a fent említett rejtett értékeket.

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, az elején megállapításokat kellett tenni.

1. A terv a jövőben játszódik. Csepel és Szigetszentmiklós jelenlegi helyzetében nincs értelme a helyszínt fejleszteni. Így feltételeztük, hogy a kereskedelem, az ipar és a mezőgazdaság kiszorul a tágabb területről és helyébe lakófunkció kerül. 
2. A tó partján a „tulajdonosok” kivásárolhatnák telkeiket, így megmaradna a telekstruktúra, a félszigetek – jelenleg erdős – belseje beépülne családi házakkal.
3. A konkrét helyszín telep-szerű, családi házas beépítést kap. A lényeg: hogyan lehet beépíteni 80.000m²-t pár szabály felállításával?

Tervezési elvek:

a) A telep legyen átjárható, a közös, szabadon maradt part könnyen megközelíthető legyen bárhonnan.
b) Utcák és kerítések helyett sorolható házcsoportok (telkek) legyenek.
c) A magánterület és közterület elválasztására a telkek a felszíntől 1m-rel ki legyenek emelve, a ház így megemelt állapotba kerül, ezáltal is jobb rálátást nyújtva a vízre.
d) A házak változatosságát a különböző igények adják, mint például: hol lehet megközelíteni a telket, hány autóra van szükség, hány szobára van szükség, milyen a telek tájolása stb.
e) Formai elvek: a kiemelt telekből és a szintben beálló autókból szinteltolásos házak adódnak az 1m-es ugrás miatt. A házakhoz beharapott teraszok tartoznak, ami a víz vagy a zöld felé néz. Az épületek egyszerűek, lapostetősek, lehetőleg fehér színűek legyenek.

Helyszín: Szigetszentmiklós, Kavicsos-tó
Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2011 2
Építész konzulens: Jancsó Miklós
Statikus konzulens: Vajk Rita
Épszerk konzulens: Lányi Erzsébet
Gépész konzulens: Egri István
Kivitel konzulens: Rostás Zoltán

Nincsenek megjegyzések: