Vágvölgyi É. Eszter - Szotyiális társasház és műhelyek - kx1

Pozitív jövőképpel számolva a kerület és a tömb minőségi megújuláson megy keresztül. Az épített környezet változása magával vonzza a belső kapcsolati rendszer erősödését, az udvarok, zöldterületek minőségének javulását.
Célom egy szociális alapokon (is) szerveződő lakóház tervezése, ami a fenntarthatóságot nem csak a gazdasági és technikai oldalról próbálja figyelembe venni, hanem a lakóközösség szerveződésének szintjén is.
A SzocRehab definíció szerint a helyi embereknek kell építeni. Új épület építése esetén fontos, hogy minden csoport feljebb tudjon lépni lakhatásuk minőségében. A bekerülés kiválasztásos alapon történik, de emellett fontos, hogy a későbbiekben is legyen kontroll, teljesíteni kell (lakókörnyezet megóvása, gondozása, programokon való részvétel) a bent maradásért. A lakhatási nehézségek mellett nagy gondot jelent a kerületben a magas munkanélküliség. A földszintre  ezért műhelyeket terveztem, amik a foglalkoztatottság növelése mellett a tömb életére is serkentő hatással lehetnek.
A feladat adottságai miatt a 'nem építés' oldaláról közelítettem meg a probléma megoldását. Azt vizsgáltam, hogy a kapcsolatok és teresedések alapján hova nem kerülhet épület tömeg, hol van szükség teresedésre. Emellett az is fontos volt, hogy ne épüljenek újabb tűzfalak. Ebből következően a koncepció alapja a 'térhez tér, tömeghez tömeg' elv alapján fejlődött, egészen a végső kialakításig. 
Meghatározó szempont volt még, hogy olyan épület szülessen, ami az idő múlásával jól viseli a lakók beavatkozását, életük, életterük alakulását ki tudja szolgálni. Számomra ilyen léptékben a szociális építés egyik legmeghatározóbb eleme a hosszú távú, átfogó gondolkodás. Ezért a ház kialakítás törekszik a tartósságra és fenntarthatóságra (nem csak a technológia szintjén).

Helyszín: Budapest, VIII. kerület, Lujza utca 10., Dobozi utca 13.

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2012 2
Építész konzulens: Jancsó Miklós
Statikus konzulens: Szabó Tímea
Épszerk konzulens: Reisch Richárd
Gépész konzulens: Egri István 
Villamos konzulens: Filetóth Levente
Kivitel konzulens: Rostás Zoltán